Щодня учням 240-ї столичної школи пропонують по кілька страв на вибір, які подають за принципом готельних сніданків.
З 1 січня в українських школах запровадили оновлене меню. Це один з етапів реформи шкільного харчування. Меню для школярів напрацював український кулінарний експерт та шеф-кухар Євген Клопотенко. Спеціально для кухарів навчальних закладів, Клопотенко випустив онлайн книжку, де покроково розписав адаптовані для дітей страви.
Дізнатись особисто, як учням смакує оновлений раціон та чи не ностальгують діти за булочками з сосискою, журналістка «Вечірнього Києва» прийшла до їдальні місцевого навчально-виховного комплексу №240 «Соціум».
СНІДАНКИ, ЯК В ЄГИПТІ
Для школи №240 харчова реформа розпочалася не з 1 січня, а ще у 2019-ому. Тоді навчальний заклад переміг у проєкті «Сучасним дітям — сучасна їдальня» від Громадського Бюджету. Приміщення шкільної їдальні пострадянського типу перетворили в сучасне комфортне середовище, а для кухарів закупили нове обладнання: марміти для перших блюд, що підтримують готову страву гарячою до моменту розливу; марміти для других страв та охолоджувальний прилавок для салатів, десертів й фруктів.

БЛИЗЬКО 40 ПОЗИЦІЙ У МЕНЮ ТА ФІРМОВІ СТРАВИ
Вранці діти молодших класів снідають у школі безплатно. Через пандемію усі школярі ходять до їдальні групками та чергою шикуються за сніданком. Один за одним вони підходять до роздачі їжі й самі обирають, чим поснідати.
Біля кожної страви — за пластмасовим віконцем — стоять помічники кухаря, які накладають їжу на тарілку. Уся їжа накладена в мармітах, оскільки тільки так страви можуть залишатись теплими.



На щодень кухарі готують різне меню. Сьогодні, наприклад, у меню:
- гречка та плов;
- курка, котлета куряча та січеники з яловичиною;
- пʼять овочевих салатів — з буряка, капусти, моркви;
- два напої: чай з цукром та вишневий кисіль;
- грушева та сирна нарізки.
Двічі на тиждень головний кухар шкільної їдальні готує фірмову страву. Сьогодні — це запечена курка під імбирним соусом.
На кожному столі лежить по два кошики: один для столових приборів, інший — для хліба. До слова, хлібний виріб, за вимогами реформи, має бути лише цілозерновий.
Директорка школи каже, що зауваження до складу хліба їхній постачальник КП «Шкільне харчування» врахував ще до 1 січня цього року, тому за користь пухкеньких скибочок можна не хвилюватись.
ЯКІ СТРАВИ НАЙБІЛЬШЕ ОБИРАЮТЬ ТА ЧИ Є ВІДХОДИ
Персонал шкільної їдальні на чолі з головним кухарем Раїсою Миколаївною Трояченко розповідають, що вже ознайомились зі збірником страв від Клопотенка та поступово зменшують кількість цукру та солі в їжі.
«Щодня ми готуємо десятки різних страв, дотримуючись калькуляційної та технологічної табличок за Клопотенком. Поступово зменшуємо кількість цукру й солі в стравах. До речі, блюда ми придумуємо самі, а після приготування обовʼязково цікаво називаємо всі страви, аби в такий спосіб привернути увагу дітей», — каже Раїса Миколаївна.
Для прикладу, курячу котлету на пару в школі назвали «Карлсон повертається», а салат з капусти та моркви — «Від зайчика». До речі, аби салати смакували краще, їх урізноманітнюють натуральними заправками.

На їжу в їдальні діти не жаліються, кажуть: завжди є що обрати. Хтось бере повне меню, хтось — одну позицію, а хтось ще пізніше й біжить за добавкою. І вже менше ніж за пів години марміти з гречкою та котлетами практично пусті. Кухарі швидко утрамбовують нову партію їжі й знов наповнюють тарілки учням.
«Я зранку снідаю вдома, тому в їдальні беру тільки салат та чай. А от мої друзі іноді не встигають поїсти вдома, тому їдять повноцінно», — розповідає «Вечірньому Києву» школяр.
Серед дітей є й такі, які приходять до їдальні зі своїми обідами. Як, наприклад, одна з учениць в їдальні бере тільки варений рис, а коли його немає — мама дає з собою в школу.
А от залишків після навчального дня майже не залишається, кажуть в школі. Головний кухар аргументує це тим, що в їдальні свідомий підхід до їжі — школярі беруть тільки ту їжу, яка їм до вподоби. У результаті відходів, як колись при монохарчуванні, практично нема.

За спостереженнями головного кухаря, найохочіше діти смакують овочі та фрукти, а от рибу школярі їдять менше.
«Намагаємось подавати рибу під різними соусами, які б покращували смак корисного продукту. Розумієте, дітям, як і дорослим, їсти рибу важливо, адже в ній вітаміни A, D і вітамін E, що необхідні організму», — додає кухарка.
ПАСТИЛА ЗАМІСТЬ СНІКЕРСА ТА ЯБЛУЧНІ ЧИПСИ
Змінився й асортимент у шкільному буфеті. Замість швидких вуглеводів учням пропонують перекусити пастилою, що не містить цукру, яблучними чипсами та житніми снеками. Серед напоїв: соки та газована вода без цукру, а також звичайна питна вода.


«Для старших класів в шкільній їдальні готують окремо. Щодня на вибір два повноцінних меню. Для прикладу один такий обід містить салат з квашеної капусти, гороховий суп з грінками, біфштекс з яловичини, пшеничну кашу, хліб та чай з цукром (не більше, ніж 7,5 г). На відмінну від молодших класів, старшокласники обіди купують. Ціна за повноцінний обід — 40 гривень», — розповідає директорка школи.
Учениці 7-го класу діляться, що час від часу купують повне меню, а інколи — одну страву.
«Іноді на обід я можу перекусити в їдальні салатом з кашею, наприклад. Але майже завжди беру їжу з собою, оскільки так дешевше», — каже старшокласниця.
vechirniy.kyiv.ua